Des de Callosa Sostenible volem alçar la veu no només per la sequera que estem patint les dues Marines, sinó per l’ús irracional de l’aigua que s’està fent des de les administracions públiques, tant locals com a nivell de la Generalitat Valenciana.
Recentment s’ha fet pública la decisió de l’ajuntament de Callosa d’en Sarrià per a demanar als ciutadans i ciutadanes del municipi un ús “racional” de l’aigua per aquesta sequera que patim i que, tal i com va fer públic la Confederació Hidrogràfica del Xúquer aquest juliol del 2024, tant a la Marina Alta com la Marina Baixa ens han posat al damunt el color roig, és a dir, que estem en situació d’emergència (Informe de seguimiento de la sequía y la escasez, CHX) .
Fins aquí no hi hauria d’haver cap problema si no fos perquè l’aigua de la que parlem, l’aigua que surt (mecànicament, i no naturalment) de les Fonts de l’Algar, no és exclusiva per als callosins i les callosines, sinó que abasteix a gran part de la comarca bombejant aigua, de nit i de dia, al pantà de Guadalest.
Els pobles costaners, i més ara en estiu, consumeixen molta més aigua de la que pot consumir el poble de Callosa. I estes poblacions no tenen “restriccions” ni recomanacions d’ús racional de l’aigua? Doncs sembla que no, que són només els habitants de Callosa qui s’han “de nugar el cinturó”.
A la campanya de turisme de la Generalitat Valenciana ens han venut a totes que Benidorm és un exemple de gestió d’aigua… En fi, piscines, jardins, i una mitjana de 3 dutxes per persona i dia creiem que no avalen això. Òbviament no parlem de la gent que treballa a l’hostaleria i viu a Benidorm, sinó que parlem dels turistes i dels grans propietaris. - Benidorm duplica el consumo de agua en verano por la afluencia de turistas hasta los 45.000 m3 al día – Diari Información.
I mentrestant, aprovats el PAI La Serreta de La Nucia, amb uns 10.000 habitants (més que Callosa) amb platja artificial i cases de luxe al voltant del complex (que òbviament no són per als fills i filles del nucier o la nuciera de peu) i el PAI “Ensache Levante” de Benidorm on es contempla una gran quantitat de residències turístiques i hotels.
Les qüestions ací són: i l’aigua? Com es gestiona? Cal arribar a salar l’aqüífer de l’Algar? Es lleva de l’interior per a que vaja a totes estes barbaritats urbanístiques i turístiques? Es fa una dessalinitzadora per a que beguem aigua dessalinitzada quan podem beure aigua mineral del nostre paratge? Continuem portant gent rica de fora per a que s’instal·len a la nostra terra mentre els nostres fills i filles no poden trobar casa, i si la troben, no la poden pagar? Volem viure exclusivament servint al turista com si d’una Gran Terra Mítica es tractés, a costa del nostres bens naturals?
Des de Callosa Sostenible volem cridar a la població de la Marina Baixa, així com als seus governants, a fer una reflexió sobre aquestes i altres qüestions relacionades perquè si volem un futur per als nostres descendents aquestes agressions al nostre patrimoni han de parar i treballar en un nou model que siga més sostenible. L’enriquiment d’uns pocs a costa del patrimoni de totes no és una opció viable, com tampoc ho és anar portant cada dia més i més turistes, sense fi, quan ja no podem ni anar a gaudir del nostre riu Algar o de les nostres platges i cales degut a la massificació de turistes.