Després de la greu catàstrofe cal prendre mesures per a que no es repetisca

El passat diumenge 4 de setembre començava un greu incendi forestal en terme de Bolulla que va estar actiu i cremant amb virulència especialment durant el dilluns i el dimarts, fins que va poder ser estabilitzat pels mitjans d’extinció la vesprada de dimarts, després d’arrasar completament una zona d’alt valor ecològic a la Serra de Bèrnia, el Ferrer i l’estret de Sacos on naixen les Fonts de l’Algar.

Les causes de l’incendi encara no es coneixen, i probablement mai les sabrem, però el que sí que sabem segur és que la mà de l’home, voluntària o involuntàriament, estan darrere, i que la causa més probable és que es tracte d’un incendi provocat.

El foc va cremar aproximadament 400 hectàrees, segons fonts oficials, d’una zona boscosa amb una gran diversitat d’hàbitats i una gran riquesa de fauna i flora que tardarà molts anys en recuperar-se. La catàstrofe hagués pogut ser encara molt més gran si no s’haguera aconseguit aturar el foc. Poblacions con Tàrbena i Bolulla s’hagueren vist amenaçades greument i altres zones d’alt valor ecològic com la Serra del Ferrer, el Coll de Rates, el Carrascar de Parcent i la Serra de Bèrnia en tota la seua integritat, podrien haver desaparegut completament si les condicions meteorològiques hagueren sigut més adverses o els mitjans d’extinció no hagueren pogut “fer-se” amb el foc.

Des de Callosa Sostenible volem denunciar públicament l’abandonament total en que es trobava la zona, amb camins i pistes forestals brutes i descuidades, amb línies elèctriques que creuaven entre els pins sense cap tipus de neteja, amb absència total de manteniment i mides de prevenció d’incendis per part de les administracions.

El mal estat de condicionament i de prevenció contra incendis en els que es trobava esta zona ha estat un dels principals factors que ha afavorit que l’incendi fóra tant violent i que ara tinguem que lamentar aquesta desgràcia i catàstrofe natural.

Volem advertir que l’estat d’abandonament no només es produeix en aquesta zona, sinó que totes les zones boscoses de la Marina Baixa es troben en el mateix estat. Paratges com la mateixa Serra del Ferrer en la zona que s’ha salvat de les flames, Ponotx a la zona d’Aitana, Xortà a la Serra de Serrella, el Puig Campana, la Serra Gelada o la Serra de Bèrnia als termes de Callosa d’en Sarrià, Altea, Benissa o Xaló, estan completament abandonats i, el dia que es produïsca un nou incendi, la catàstrofe es tornarà a repetir si no es prenen mesures immediatament. I aquesta situació no es produeix només a la nostra comarca, sinó comarca a comarca arreu de tot el País Valencià.

Des de Callosa Sostenible instem a les administracions locals, autonòmiques i estatals, a que cadascuna, dins de les seues competències, emprenguen accions immediates per a que una tragèdia així no es torne a produir al nostre país. Demanem un enduriment de penes contra els que provoquen els focs, que s’aclarisquen les causes dels incendis i pose fre a l’especulació amb la nostra terra per forts poders urbanístics i aquells que fan negoci amb els incendis, que s’activen plans per ajudar al conreu de secà, que tant efectiu és en crear zones que fan de tallafocs i permeten que els xicotets incendis no es convertisquen en grans i devastadors focs, i que s’invertisca en el manteniment dels nostres boscos.

Som conscients que els incendis són inevitables, però, amb les mesures de protecció adients i plans ambiciosos de prevenció d’incendis, les conseqüències podrien ser assumibles per la nostra societat i el nostre territori.

Emplacem a totes les administracions a que comencen a treballar d’immediat en els nostres municipis per a protegir les zones d’alt valor ecològic que encara tenim, malgrat els greus incendis de les últimes dècades i malgrat la forta pressió urbanística que ja ha fet desaparèixer tants i tant valuosos paratges del mapa de la nostra comarca.

Per al final deixem el més important: el nostre agraïment de tot cor la feina dels mitjans d’extinció i voluntaris que han participat en salvar la nostra terra.

Foto incendi Bolulla (Font: 112 GVA)

Incendi Callosa-Bolulla